Echipă

Alexandra-Iuliana ALEXANDRU
Alexandra-Iuliana ALEXANDRU

Președinte

Elevă la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu”, ambițioasă și creativă.

Vlad UNGUREANU
Vlad UNGUREANU

Vicepreședinte

Elev la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu”, empatic și determinat.

Georgiana Mădălina HARNAGEA
Georgiana Mădălina HARNAGEA

Secretar

Elevă la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu”, comunicativă și ambițioasă.

Dragoș DIACONU
Dragoș DIACONU

Director PR

Elev la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu”, amuzant și perseverent.

Mădălina-Elena KOPACZ
Mădălina-Elena KOPACZ

Director HR

Elevă la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu”, energică și sufletistă.

Ruxandra ALBESCU
Ruxandra ALBESCU

Director Proiecte

Elevă la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu”, perseverentă și înzestrată cu gândire critică.

Smaranda MIHĂILĂ
Smaranda MIHĂILĂ

Director Marketing

Elevă la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu”, hotărâtă și de încredere.

Despre noi

Reprezentând Națiunile Unite și valorile pe care acestea le promovează, Asociația Tineretul ONU din România – Club Vaslui este o anexă a Filialei Iași, cea din urmă reprezentând Moldova la nivel național.

Clubul a fost prima oară conceput  în vara anului 2016 când, Victor Mihail Galeriu, a participat la un proiect al Filialei Iași, iar datorită devotamentului acestuia de a înființa un Club în Vaslui, a reușit, împreună cu mai mulți adepți a aceleiași idei, să oficializeze existența Clubului la data de 21 octombrie 2016. De atunci și până în prezent, membrii acestuia au finalizat cu succes 7 proiecte, urmate cu pași repezi de încă 2 care sunt actualmente în curs de desfășurare. Toate acestea nu ar fi fost posibile fără sprijinul celor două entități regionale: Club Roman și Filiala Iași. Membrii Clubului au dat dovadă de creativitate, devotament, inițiativă și nu în ultimul rând de foarte mult potențial în cadrul celor 7 proiecte.

Primul nostru proiect a avut loc pe data de 19 noiembrie 2016, marcând astfel începerea unui drum lung ce are să aibă ca fundament tineri cu o mare inspirație și potențial, și a constat în organizarea unui MiniMUN, tema principală a dezbaterii fiind “Minority Discrimination”. Misiunea participanților este de a dezbate, negocia, elabora și amenda rezoluții, toate acestea având ca scop căutarea și descoperirea a noi soluții care li se potrivesc țării pe care o reprezintă. Proiectul a fost un succes, la el participând oameni din diferite orașe.

Clubul Vaslui sărbătorește un an de la înființare pe 21 octombrie 2017, sperând la un an chiar mai productiv și plin de succes.

MiniMUN Vaslui 2019

În anul 2019 ne-am propus să organizăm un MiniMUN intern în Vaslui. Un MUN reprezintă o simulare academică a unei conferințe, în cadrul căreia fiecare delegat reprezintă țara care i-a fost repartizată într-un comitet simulat. Aceştia susțin discursuri si dezbateri pe baza temei alese, în urma cărora sunt  întocmite rezoluții, dintre care este aleasă una. În cadrul dezbaterii sunt prezenți unul sau doi Chairperson, cu rolul de a asigura respectarea regulilor, de a prezenta problemele propuse spre dezbatere si de a dirija discuțiile.

Tema MiniMUN-ului de anul acesta a fost „The Decriminalization of Sex Work- Addressing the Social, Humanitarian and Cultural Issues of the Adult Service” cu comitetul SOCHUM în cadrul căruia Chiarpersons au fost Ilinca Acasandrei si Sabin Roca, aceştia având o experiența vastă in ceea ce priveşte dezbaterea.

MiniMUN-ul s-a desfăşurat pe o perioadă de trei zile. În prima zi a MiniMUN-ului au avut loc trainingul si o sesiune de mock. Sesiunile de mock sunt un mod de a pregăti delegații pentru adevărata dezbatere şi de a-i face să înțeleagă cum decurge un MUN. În a doua zi a MUN-ului a început dezbaterea propriu-zisă, iar în a treia zi dezbaterea a fost încheiată cu prezentarea rezoluțiilor pregătite şi alegerea acestora, cât şi cu acordarea premiilor.

Persoanele interesate de dezbatere şi rezolvarea problemelor internaționale, şi nu numai, sunt încurajate sa participe la dezbateri de tip MUN cu scopul de a-şi dezvolta calitățile.

MUN-urile sunt locul perfect în care orice persoană poate învăța să lucreze în echipă şi să fie un lider bun, de asemenea respectul si cooperarea reprezintă bazele unei dezbateri, acestea făcând participanții să înțeleagă contribuția pe care o pot aduce în încercarea de a rezolva problemele care afectează umanitatea.

În urma desfăşurării proiectului am întocmit un formular de feedback, din cadrul căruia am extras câteva testimoniale. Fiecare delegat a avut şansa să îl completeze astfel s-au remarcat:

-„Acest MiniMUN  a fost un proiect extrem de bine organizat, în cadrul căruia toată lumea a avut șansa de a învăța ceva nou.”

-„Este chiar informativ și plăcut. De asemenea, constituie un mod bun de a crește gradul de conștientizare.”

-„Este un proiect minunat care te încurajează să îți dezvolți abilitățile de a vorbi în public. Cu siguranță voi mai participa.”

-„Aspectele care s-au făcut remarcate cel mai mult, în opinia mea, au fost calitatea dezbaterii și receptivitatea voluntarilor.”

Christmas Groove

UN Youth Christmas Groove este un proiect drag inimii noastre, ce deja are un istoric repetitiv ajuns la cea de-a şasea ediţie, fiind un proiect caritabil organizat în perioada Crăciunului. În acest an, proiectul a fost organizat în perioada 19-22 decembrie 2018.

Astfel, coordonatorii şi-au propus ca de această dată să sprijine Casa Share, proiect ce valorifică empatia, dragostea şi munca continuă, valori ce necesită promovare în special în preajma Crăciunului.

Proiectul a fost structurat în două etape, prima etapă reprezentând adunarea unui grup de voluntari ce au colindat, pe parcursul a două zile, instituţiile, partenerii şi sponsorii Asociaţiei, prezentând cazul pe care îl susținem, dar în același timp introducând angajații în atmosfera specifică sărbătorilor de iarnă. Cea de-a doua etapă a constat în organizarea unei Seri de Teatru în cadrul căreia a fost amplasat un stand pentru strângere de donaţii. În cadrul aceleiaşi seri au performat trupa de teatru a Liceului Teoretic “Mihail Kogălniceanu” Vaslui alături de trupa “The Flashbacks”, încântându-ne cu un spectacol autentic și de actualitate.

UN Youth Christmas Groove a avut ca scop oferirea unei stări de bine unor familii defavorizate, o atmosferă pe care aceştia nu au ocazia să o experimenteze prea des, prin strângere de fonduri, o şansă de a începe o etapă nouă a vieţii lor, scop cu siguranţă atins, Asociația Tineretul ONU din România – Club Vaslui conturând un nou success prin intermediul acestui proiect.

În urma desfăşurării proiectului am realizat un formular de feedback, din cadrul căruia am extras câteva testimoniale:

-"Voluntarii s-au simțit bine în zilele de colindat, iar participanții de la seara de teatru au arătat interes și au fost încântați de momentele artistice."

-" Membrii noi care au făcut parte din echipa de lucru au fost dornici să se implice și să înțeleagă modul de desfășurare al unui proiect."

-"Proiectul s-a desfășurat conform așteptărilor datorită coordonatorilor care au fost dedicați și dornici să transmită mai departe cunoștințele lor în ceea ce privește desfășurarea unui proiect."

-"Asociația a reușit să creeze atmosfera de sărbatoare atât într-un cadru familiar, cât și la nivel de oraș."

Job Almanac

” Job Almanac” reprezintă o nouă inițiativă a Asociației Tineretul ONU din România- Club Vaslui care are ca și obiectiv principal informarea tinerilor asupra diverselor posibilități de cariere pe care le pot aborda în viitor, desfășurându-se sub forma unui târg de cariere, după modelul clasic al târgurilor de universități.

Proiectul își propune îndrumarea participanților în alegerea unei profesii corespunzătoare aptitudinilor și preferințelor lor, având astfel ca și scop combaterea incertitudinii profesionale întâlnită frecvent în rândul tinerilor datorită lipsei de informare cu privire la posibilitățile de carieră, ce poate duce la nesiguranța viitorului și luarea deciziilor nepotrivite.

Astfel, prin intermediul speakerilor și al standurilor reprezentative însoțite de materiale informative, tinerii au oportunitatea de a discuta cu practicanții meseriilor ce vor varia de la cele clasice, precum în domeniul avocaturii sau muzicii, până la unele mai puțin obișnuite precum arhitectura, muzeografia, arheologia și multe altele.

De ce să participi?

Proiectul reprezintă un prilej unic pentru tinerii care au astfel ocazia de a se informa din surse sigure asupra carierelor ce vor fi reprezentate de oameni dornici să își împărtășească experiențele în domeniu și să clarifice nelămuriri sau să satisfacă anumite curiozități ale participanților, într-un mod clar și accesibil.

Diversitatea domeniilor alese îți va stârni cu siguranță interesul, asigurându-ne să selectăm meserii din spectrul clasic, până la cele mai puțin promovate și întâlnite de obicei.

Job Almanac reprezintă astfel, atât o oportunitate de auto-descoperire pentru tineri, cât și un mediu de informare cu privire la alegerea unei cariere, dorindu-se orientarea liceenilor pe direcția profesională cu ajutorul multitudinii de materiale și mijloace informative puse la dispoziția lor în cadrul proiectului.

Make them smile

Schimbarea vine odată cu noi înșine, iar noi aducem schimbarea.

Având la bază această idee, proiectul “Make Them Smile!” își propune schimbarea în bine a stării de spirit a locuitorilor din orașul Vaslui, înlăturarea stresului și aducerea zâmbetelor pe buze.

Ce este “Make Them Smile!”

“Make Them Smile!” este un proiect de tip social ce se desfășoară pe parcursul a două zile.

Proiectul constă, într-o primă etapă, în mobilizarea unei echipe de voluntari care să scrie între 300 și 500 de mesaje motivaționale. Aceștia urmează să împartă cartonașele și stickerele cu mesaje locuitorilor din orașul Vaslui, cu speranța de a le face ziua mai bună, sau chiar să stea de vorbă cu ei și să facă schimb de experiențe.

În a doua zi, voluntarii vor merge cu stickere și cartonașe cu mesaje motivaționale și cu scrisori de mulțumire la sponsori și parteneri.

Ce aduce nou “Make Them Smile!”

  • Producerea unei schimbări de dispoziție semnificative în rândul locuitorilor.

Prin intermediul proiectului “Make Them Smile!” Asociația Tineretului ONU din România-Filiala Iași, Club Vaslui stimulează implicarea, devotamentul și potențialul implicit al voluntarilor și al reprezentanților care promovează valorile ONU. Astfel, aceștia expun oamenilor inovația prin carismă și persuasivitate, oferindu-le bunăstarea necesară. Voluntarii trebuie să dea dovadă în egală măsură de profesionalism și de o atitudine umoristică, scopul lor fiind acela de a-i motiva și de a aduce zâmbete pe chipul celorlalți.

 

 

  • Promovarea valorilor și obiectivelor Asociației

Prin intermediul acestui proiect, dorim să lăsăm în urma noastră fericire și bucurie, să înlăturăm, fie doar pe moment, stresul care este prezent în viața de zi cu zi a locuitorilor, dar și să promovăm valorile și obiectivele Asociației, cu ajutorul tinerilor voluntari și reprezentanți.

 

 

 

  • Formarea unei comunități mai unite

Ne dorim, de asemenea, să implicăm comunitatea locală într-un proiect organizat de Asociația Tineretului ONU din România, proiect menit să consolideze relațiile dintre oameni și să aducă fericire pe chipurile acestora.

 

 

  • Aplicabilitate și recunoaștere

Considerăm că acest proiect se remarcă prin faptul că are la bază un concept simplu, dar accesibil și ușor de pus în practică. “Make Them Smile!” constituie un mod plăcut de a le demonstra celorlalți că până și cea mai mică schimbare poate face diferența în cadrul unei comunități dominate în principiu de stres, temeri și griji.

 

Ce au de câștigat voluntarii?

 

Acest proiect, la fel ca orice alt proiect organizat de Asociația Tineretului ONU din România-Filiala Iași, Club Vaslui, oferă voluntarilor posibilitatea de a observa ce rol important au inițiativa și devotamentul în formarea unei comunități mai unite.

De asemenea, Asociația încurajează, prin mijloacele disponibile, orice inițiativă de proiect care vrea să aducă o schimbare în cadrul unei comunități. Mai mult de atât, luând în considerare faptul că voluntariatul este un mod plăcut de a-i ajuta pe ceilalți să se dezvolte, dezvoltându-te concomitent pe tine, Asociația încurajează tinerii elevi și studenți să participe la cât mai multe proiecte de acest tip.

 

Spectru Plus

Ce este Spectru Plus?

Proiectul Spectru Plus reprezintă o nouă inițiativă a Asociației Tineretul ONU din România – Club Vaslui. Acesta implică organizarea unei activități cu principalul rol de a elimina prejudecățile cu ajutorul artei.

Proiectul a avut loc pe parcursul a două zile, fiecare centrându-se pe câte o temă individuală.

Spectru Plus s-a desfășurat în Sala Artă a Muzeului Județean „Ștefan cel Mare”, în data de 3 și 4 noiembrie 2018.

Scopul proiectului.

Prin Spectru Plus, ne propunem să asigurăm un mediu propice manifestării artistice a participanților și de a-i ajuta pe aceștia să se descopere pe ei înșiși. Tema principală este cea a trecerii de aparențe în ceea ce constă analizarea unei persoane străine la un prim contact.

Viziunea proiectului.

Proiectul își propune combaterea prejudecăților inutile și judecarea de către tineri, în mod nejustificat, a persoanelor din jur, printr-un mod artistic, ce implică sinceritatea și spiritul de exprimare al participanților.

Cum s-a desfășurat Spectru Plus?

În prima zi, după micul discurs de deschidere, participanții au fost grupați în perechi și au fost atribuiți unui set de două șevalete. Aceștia au avut ocazia să își picteze partenerul după bunul plac.

În timpul sesiunilor de pictură, specialiști ai domeniului artistic au stat la dispoziția celor interesați, în vederea purtării de discuții pe tema proiectului.

A doua zi a constat în ateliere de teatru și regie, la care au fost invitați cunoscători în domeniu. Atelierele au avut caracter interactiv, cerând implicarea participanților.

De-a lungul celor două zile a existat o cutie cu donații ale cărei câștiguri au fost donate centrului de zi „Veronica”.

Impresii.

Ana-Maria Pleșcan, studentă la Facultatea de Arte Vizuale, specializarea sculptura în ceramică, a afirmat că proiectul este „un mod inedit prin care coordonatorii s-au gândit să aducă arta în punctul în care poate fi descoperită cu ușurință".

Pe parcursul celor 2 zile, workshop-urile au înregistrat un real succes, oamenii radiind de fericire și dând frâu liber creativității, iar speakerii îmbogățind atmosfera din incinta muzeului cu discursuri clare si concise despre dorința lor de a practica în domeniul artei și atingerea acestui scop indiferent de piedicile pe care le-au întâmpinat.

Egalicarte

Ce este Egalicarte?

Egalicarte este un proiect aflat la prima ediție în cadrul Asociației Tineretul ONU din România desfășurat pe plan regional, în zona Moldovei, care se va desfășura pe 19 ianuarie 2019 în cadrul sălii de conferințe din incinta Bibliotecii Județene „Nicolae Milescu Spătaru” Vaslui.

Care este viziunea proiectului?

Dat fiind faptul că diferențele de comportament și de gândire dintre genuri reprezintă o problemă majoră în cadrul societății actuale, proiectul își propune combaterea acestora prin lectură, susținând educația de calitate și informarea corespunzătoare.

Care este scopul proiectului?

Scopul principal este de a insufla valorile ONU prin intermediul acestui proiect. Va fi adus în atenția publicului vasluian rolul promovării culturii pentru o dezvoltare durabilă și a accesului la cărți de calitate pentru toți. Prin acest proiect se dorește o încurajare și o motivare în plus pentru lecturarea cât mai variată, în paralel cu cea elementară.

Cum se va desfășura Egalicarte?

Deschiderea oficială va consta într-un mic discurs introductiv despre ideea și conceptul proiectului. În Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene vor fi amplasate trei standuri, respectiv trei rafturi de cărți. Două dintre ele vor conține cărți specifice fetelor, respectiv băieților, participanții fiind invitați să acceseze raftul sexului opus.

Cel de-al treilea stand va conține cărți clasice, nepopulare, dar considerate consacrate. Fiecare carte împrumutată de la Biblioteca Județeană va fi marcată ca atare, iar cele donate de către voluntari vor conține numele și numărul de telefon al acestora, în cazul în care un participant ar vrea să continuie lectura după încheierea proiectului. Mai multe locuri în care participanții vor putea să se instaleze să citească vor fi puse la dispoziție în toată sala. În plus, va exista un stand tip coffee break.

Etapa de încheiere va consta în discursul educațional și îndrumător al unor speakeri invitați special pentru susținerea proiectului și buna sa funcționare.

De ce merită să participi?

Proiectul Egalicarte reprezintă o oportunitate de auto-descoperire, prin care tinerii își vor putea învinge prejudecățile cu privire la discrepanța între cărțile destinate genului feminin, respectiv masculin.

Retrospectiv

Ce este Retrospectiv?

Proiectul Retrospectiv, al Asociației Tineretul ONU din România, intenționează să promoveze valorile ONU și anumite SDG-uri. Acesta constă într-o conferință publică, unde vor vorbi mai mulți speakeri, fiecare pe un SDG specific.

Proiectul a avut loc pe parcursul a două zile, în Piața Centrală Vaslui, pe data de 15 și 16 iunie 2018.

Scopul proiectului

Obiectivul principal al acestui proiect este creșterea nivelului de conștientizare asupra unor subiecte de interes public.

De asemenea, Retrospectiv determină participanții să privească și să își reevalueze modul de gândire, dar și să socializeze și să intre în contact cu diverse perspective.

Viziunea proiectului

Aceast proiect este unul inclusiv, interactiv și centrat pe dialog, care urmărește informarea vasluienilor cu privire la societatea modernă și anumite probleme de actualitate.

Fiecare speaker va aborda o temă care este privită într-un mod inactual și va încuraja la reevaluarea principiilor participanților.

Astfel, prin intermediul proiectului Retrospectiv, participanții vor avea ocazia de a intra în contact cu alte modalități de gândire, având posibilitatea de a le modela pe cele proprii.