Echipă

Sabin ROCA
Sabin ROCA

Președinte

Elev la Colegiul Național "Roman-Vodă", calm și un bun comunicator.

Bianca-Valentina ARGHIRE
Bianca-Valentina ARGHIRE

Vicepreședinte

Elevă la Colegiul Național "Roman-Vodă", perseverentă, dorește să schimbe în bine lucrurile.

Ioana ANTILI
Ioana ANTILI

Secretar

Elevă la Colegiul Național "Roman-Vodă", adaptabilă și onestă.

Tudor FILIP
Tudor FILIP

Director PR

Elev la Colegiul Național "Roman-Vodă", responsabil și calm.

Sergiu GHIUZGAN
Sergiu GHIUZGAN

Director HR

Elev la Liceul Tehnologic "Vasile Sav", sociabil și implicat.

Octavia MĂRTINAȘ
Octavia MĂRTINAȘ

Director Proiecte

Elevă la Colegiul Național "Roman-Vodă", onestă și optimistă.

Andrei ANDRICI
Andrei ANDRICI

Director Marketing

Generos și entuziasmat.

Despre Club

Clubul Roman are scopul de a oferi continuitate Filialei, având în vedere că are rolul de a simula exact ce se întâmplă în cadrul acesteia, doar că într-un mediu mai compact: la liceu.

Gândul de a crea un Club a fost privit ințial cu scepticism, Clubul Roman fiind primul “prototip”, mărturie a idei și viziunii unor membri ai Filialei Iași, care treptat, s-a  materializat într-o organizație autonomă ce reușește să creeze proiecte, să  ofere pârghii de dezvotare membrilor săi, și mai ales, să dea naștere unei   comunități mai rar întâlnită.

Ceea ce oferă și astăzi energie și continuitate Clubului este motivația de a lăsa ceva în urmă în momentul în care membrii vor pleca către centrele universitare, urmând ca și viitorii membri să se bucure de oportunitățile create de aceștia și să dea frâu liber ideilor lor. Pe lângă acest fapt, idea UN Youth unește oamenii într-un mod inedit, modul de organizare îî determină să se cunoască, să fie toleranți, să empatizeze și să se ajute  reciproc.

Pe lângă nelipsitul MiniMUN, Clubul Roman se bucură an de an și de proiect caritabile precum  „YouthFEST”, „Prin Ochii Unei  Măști”, dar și de traininguri de dezvoltare, workshop-uri pe diferite teme  și teambuilding-uri.

Vorbind de Teambuiling, acesta este unul dintre cele mai complexe și eficiente tehnici de cunoaștere și autocunoaștere. Petreci, alături de oameni cu care înainte nu aveai extrem de mult contact, 2-3 zile în care îi descoperi în afara proiectelor, ședințelor, grupurilor de lucru. Le  descoperi slăbiciunile, punctele forte, de ce nu vor  să vorbească despre o anumită temă, ce îi face fericiți; e cumva mai mult decât te aștepți vreodată, și mai ales, știi că te întorci acasă cu câțiva oameni dragi în plus.

După 2 ani jumătate de activitate, Clubul Roman, fără a avea un adult care să îndrume membrii, fără vreun profesor coordonator, constituie și astăzi, unul dintre pilonii de dezvoltare ai membrilor noștri. Când aceștia aleg drumul facultăților, știm că Asociația noastră și-a atins scopul prin simplul fapt că acel membru a învățat de ce este important respectul, cum să vorbești, cum să ceri ceva și cât de  relevant este verbul „a darui”. Lucrurile de acest tip nu se predau în școală, și considerăm că acest tip de educație non-formală, „ong-ist”, este direct complementar cu ce oferă sistemul de învățământ.

Bineînțeles, sunt și momente de cumpănă, ca la fiecare organizație – când nu mai vezi, ca membru, vreun scop, deși simți că trebuie să fie. Perioadele astea  nu sunt altceva decât provocări peste care suntem nevoiți să trecem, pentru a ne uni și a învăța că oferind din timpul nostru,  ajutând fără să așteptăm ceva în schimb, construim o comunitate  gata să educe societatea noastră.

Mereu membrii sunt cei care șochează, în sensul bun. Ideile, inovația,  fericirea de care ei dau dovadă ne dă speranță că Clubul Roman, și implicit, voluntariatul va merge mereu mai departe, indiferent de obstacole.  Motivația oamenilor de a schimba ceva este mereu cea care primează, când de multe ori ne așteptăm să fie indiferenți și să  fugă de probleme. Însă, zilnic,  ne înșelăm – îi vedem cum se ajută unii pe alții, cum vor să demoleze stereotipurile din societate, cum zâmbesc după fiecare proiect și cum sunt stâlpi de susținere deși sunt obosiți și stresați.

Să faci voluntariat la un nivel academic într-un oraș precum Romanul este dificil, și nu doar prin prisma posibilităților logistice care sunt limitate ci și fiindcă de multe ori este greu să aduci inovație și să creezi ceva de anvergură. Însă asta nu oprește Clubul Roman să  fie partener la festivaluri internaționale, să creeze competiții de dezbateri naționale și să adun,  an de an, sute de oameni la spectacole caritabile și academice.

 

Vorbește cu Ecou

Vorbește cu ecou este o conferință de tip storytelling, unde oameni din diverse domenii și de diferite vârste, povestesc tinerilor despre greutățile, sacrficiile și evenimentele care i-au motivat să meargă mai departe și să schimbe societatea prin ideile lor.

Scopul?

Proiectul s-a concretizat din dorința tinerilor de a aduce un eveniment de așa amploare în orașul natal, unde colegii, prietenii, familiile lor să poată împărtăși idei, opinii, concepte dar și să își lărgească orizonturile.  Scopul principal a fost ca tinerii să conștientizeze lumea în care se află, să se descopere pe ei și pe cei din jur, dar și să plece acasă cu anumite curiozități și cu dorința de a aduce plus valore în comunitatea în care trăiesc.

Prima ediție, desfășurată pe 11 februarie 2019, i-a avut drept speakeri pe Alexandru Agatinei, Marian Ignat, Oana Vasiliu și Gabriel Carnariu și a strâns în aceeași sală aproximativ 100 de participanți și voluntari.

Job Almanac

 Job Almanac este un tip special de atelier, creat de la tineri pentru tineri, pe modelul unui târg de cariere, însă cu ceva atribute neobișnuite. Elevii au avut șansa de a cunoaște oameni ale căror locuri de muncă nu sunt chiar incluse în tiparele societății(un criminalist, o stewardesă, o profesoară de balet și un antrenor de arte marțiale).

Scopul?

Unic în comunitatea regională, proiectul a fost creat în urma curiozității tinerilor cu privire la aceste locuri de muncă; ce condiții sunt îndeplinite, cum se desfășoară o zi normală la locul de muncă, care sunt satisfacțiile și neplăcerile șamd. Bazat pe faptul că de la o anumită vârstă apar întrebările despre ce ne dorim să facem în viitor și încotro ne îndreptă, evenimentul a fost un prilej ideal pentru a putea interacționa cu practicanții acelor meserii mai puțin întâlnite.

Prima ediție, desfășurată pe 19 ianuari 2019 în cadrul Muzeului de Artă Roman și a strâns aproximativ 50 de participanți și voluntari.