Sclavia modernă și exploatarea sexuală a femeilor, bărbaților și copiilor deopotrivă sunt probleme masive la nivel global, iar acest eveniment declarat de ONU este menit să crească prevenția și conștientizarea asupra acestora.

Foarte puține țări sunt imune traficului de persoane, fie că reprezintă țări de origine, tranzit sau destinație pentru victime. Mii de oameni sfârșesc în mâinile traficanților în fiecare an, adesea fiind păcăliți că vor avea un loc de muncă mai bun, sau cu forța, prin răpire, sau chiar și prin familiile foarte sărace care vând copii pentru a supraviețui.

Toate aceste căi de a trafica persoane duc la același rezultat: victimele își pierd drepturile și identitatea, sunt folosite și abuzate. Este o industrie foarte apropiată de cea a drogurilor și armelor, vorbind despre profitul traficanților.

Victimele traficului sunt forțate să muncească neplătit, le sunt confiscate documentele și sunt amenințați cu pedepse teribile dacă scapă. De cele mai multe ori sunt aduși în țări nefamiliare unde nu cunosc limba și le este imposibil să ceară ajutor, iar eventual mor și rămân neștiuți pentru totdeauna de familiile și comunitățile lor.

O problemă globală are nevoie de o soluție globală. De la această premisă a pornit inițiativa ONU a Zilei Mondiale împotriva Traficului de Persoane, pentru a crește conștientizarea, încuraja vigilența și obține sprijin pentru prevenirea traficului. În 2010, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat Planul Global de Acțiune pentru Combaterea Traficului de persoane, îndemnând Guvernele din întreaga lume să ia măsuri coordonate și consistente pentru a învinge această calamitate. Planul solicită integrarea luptei împotriva traficului de persoane în programele mai largi ale ONU pentru a accelera dezvoltarea și a consolida siguranța în întreaga lume. Una din dispozițiile decisive ale Planului este înființarea Fondului Voluntar de Încredere pentru victimele traficului.

„În această Zi mondială împotriva traficului de persoane, dați-ne voie să ne reafirmăm angajamentul de a opri infractorii din exploatarea nemiloasă a oamenilor pentru profit și de a ajuta victimele să-și refacă viețile.” – António Guterres, Secretar General al Națiunilor Unite.

Facebooklinkedinby feather