Weekend-ul trecut mi-a fost ocupat, sau mai bine zis, mi l-am ocupat în întregime cu un proiect inedit al Asociației Tineretul ONU din România – Filiala Iași, Olimpiada ONU. Revenind cu cea de-a șasea ediție a proiectului, UNYAR a abordat ca temă efectul multinaționalelor asupra economiei locale, iar provocarea lansată nouă, celor care am participat, a fost să venim cu o idee inovatoare de afacere. Totul s-a întâmplat sub găzduirea domnului Dan Zaharia, la Fab Lab Iași.

Ziua de vineri a fost o scurtă introducere în eveniment. Organizatorul workshop-ului din partea ExpressCredit ne-a dat câteva indicii despre activitatea pe care o va desfășura, iar coordonatorii proiectului ne-au introdus în contextul Asociației și valorilor pe care le promovează. Ziua s-a încheiat cu un sentiment de nerăbdare și speranțe mari pentru următoarele zile, dar și cu o seară diplomatică excelentă la Colegiul Sfântul Nicolae, unde am socializat într-un stil aparte și am rămas cu amintiri plăcute alături de membrii Asociației.

A doua zi a început cu emoții dar și cu îndrăzneală: ca participanți, a trebuit să ne prezentăm ideile de afaceri în fața juriului, care s-a dovedit a fi deschis și prietenos, arătându-ne că nu suntem la un concurs obișnuit, cu punctaje și reguli stricte, ci suntem aici să învățăm unii de la alții.

Jurații Andra Pintican (HR Manager – VidaXL), Cristi Grăunte (cofondator Infinite Loop), Dan Zaharia (fondator FabLab Iași) și Corina Forăscu (profesor universitar la Facultatea de Informatică Iași) au arătat un real interes față de fiecare afacere prezentată, printre care o ceainărie și o firmă de outsourcing IT. Toți am primit un feedback amplu și constructiv despre cum să ne îmbunătățim inițiativele, iar eu pot spune că am auzit niște idei pe care nu mă așteptam să le aud și de la care am învățat foarte multe.

În continuare, au avut loc workshop-uri din partea VidaXL și ExpressCredit, care nu s-au bazat exclusiv pe lumea antreprenoriatului, ci și pe lecții despre cum să obținem succesul și să învingem ce ne stă în cale. Am apreciat foarte mult acest lucru și îmi imaginez că și alții au făcut-o, deoarece foarte multe teme abordate din domeniu HR, management și leadership au avut mare aplicabilitate.

Ultima zi a proiectului a continuat seria de workshop-uri cu unul neconvențional organizat de Atelierul de Idei, care ne-a testat imaginația și creativitatea folosind… piese de Lego. Cu niște piese date la întâmplare, ne-am „lăsat mâinile să lucreze” și am realizat construcții care erau menite să ne reprezinte.  Am construit pe rând compania noastră ideală, ce înseamnă succesul pentru noi și care este superputerea noastră, le-am îmbinat pe toate într-o singură structură, iar la sfârșit ne-am expus și discutat creațiile. A fost un adevărat exercițiu, care a scos o latură nebănuită din noi și ne-a permis să ne exteriorizăm unii cu alții într-un mod inedit!

În final, cu toate că nu este un concurs obișnuit, de la Olimpiada ONU nu a lipsit premierea! Primii 3 câștigători au primit abonamente gratuite la festivalul Afterhills și jocuri de masă de la Lex Hobby Store, iar echipa de pe locul întâi, formată din Alina Croitoru și Maria Corlătianu, va primi pe lângă toate acestea și ocazia de a-și implementa în ritm accelerat afacerea, prin intermediul Rubik Hub.

Felicitări și mult succes câștigătoarelor, dar și tuturor celorlalți participanți pentru curajul de a accepta provocarea de anul acesta a Olimpiadei ONU! Sperăm să vă stârnim interesul și cu ocazia următoarelor ediții, poate chiar suficient de mult încât să vă aduceți și un prieten cu voi.

Facebooklinkedinby feather