MUNIS este un MUN (Model United Nations) organizat de către asociaţia UN Youth Romania- Filiala Iaşi. Prima ediţie a acestuia a avut loc în perioada 1-3 martie 2019, la Iaşi. Victor Roşca, participant în cadrul conferinţei, a acceptat să ne răspundă la mai multe întrebări şi ne-a dezvăluit mai multe detalii din interior.

 

 1. Ce te-a făcut să te înscrii la MUNIS?

M-am înscris la MUNIS pentru că am fost interesat de domeniul acesta al conferinţelor şi al dezbaterilor, dar şi pentru că auzisem lucruri pozitive despre asociaţie şi am zis că ar fi o idee bună să intru în contact cu aceasta.

 

 1. În ce au constat activităţile care au avut loc?

Au fost activităţi de tip MUN, simulări a ceea ce se întâmplă în cadrul conferinţelor ONU şi per total au fost activităţi cu scop educativ din care cu toţii am avut de învăţat abilităţi de tip public speaking, cultură generală, etc. .

 

 1. Cum a fost structurată conferinţa (programul)?

Vineri a fost prima zi, iar ultima zi a fost duminică, deci toată activitatea a necesitat trei zile. Mă trezeam dimineaţa şi chiar de la prima oră întâlneam comitetul. Vineri şi sâmbătă programul a durat până la 19, iar duminică până la 16, cu premierea până la 17.

 

 1. Ce s-a întâmplat sâmbătă, de exemplu?

Sâmbătă a fost cea mai obositoare zi, de dimineaţă de la 8 până seara la 19 am dezbătut în comitet. Cam cea mai mare parte a problemelor au fost discutate şi rezolvate în acea zi.

 

 1. În ce comitet ai fost şi ce ţară ai reprezentat?

Am fost la Security şi am reprezentat Iranul. Am fost oarecum frustrat că nu am avut o ţară din P5 (China, Franţa, Rusia, UK, SUA), dar am compensat prin speech-urile pe care am încercat să le ţin cât de des am putut.

 

 1. Cum crezi că a influenţat ţara ta dezbaterile?

Am reprezentat ţara mică, nedreptăţită care a încercat să defavorizeze ţările mari, să pună mai mult accent pe ce se întâmplă cu ţările mici şi să demonstreze de ce ele trebuie să fie considerate egale cu cele mari.

 

 1. Care a fost topicul comitetului? Crezi că te-ai pliat pe el?

Topicul nostru a fost dezarmarea nucleară. Da, cred că m-am pliat pe el deoarece am venit cu nişte soluţii concrete, dar am şi urmărit nişte probleme reale şi am reprezentat Iranul deoarece interesele mele au corespuns în mare parte cu cele ale ţării mele.

 

 1. Care a fost atmosfera în cadrul comitetului?

Atmosfera în cadrul comitetului a fost una serioasă în care s-a promovat formalitatea, lumea era numită ca să vorbească. Această atmosferă foarte formală este specifică unui MUN şi cred că tuturor delegaţilor le place asta. De asemenea, oamenii au fost foarte călduroşi.

 

 1. Cum a fost să lucrezi la rezoluţii cu ceilalţi participanţi?

A fost plăcut pe de o parte, dar şi oarecum enervant pe de altă parte deoarece s-au format două blocuri diferite cu viziuni diferite. Deşi am avut momente în care ideile noastre au fost oarecum cap în cap, erau foarte opuse, am încercat să cooperăm în a scrie o rezoluţie bună şi am recunoscut că unele idei ale noastre sunt bune, anumite idei ale lor sunt mai bune şi că putem să le punem oarecum pe toate în aceeaşi oală ca să scriem cea mai bună rezoluţie.

 

 1. Crezi că topicul comitetului este de actualitate?

Da, deoarece chiar cu o lună înainte să avem conferinţa au fost nişte dezbateri pe tema respectivă şi SUA luase nişte decizii care nu au fost tocmai favorabile. Deci da, consider că a fost necesară o asemenea temă pentru a ne informa noi mai bine cu privire a ceea ce a apărut recent în politica internaţională.

 

 1. Cu ce crezi că-i ajută pe tineri să se informeze despre problemele la nivel global?

Pe viitor vom şti să îmbunătăţim lucrurile care au fost făcute prost în zilele noastre şi, de asemenea, ne dezvoltă orizontul gândirii.

 

 1. Ce ţi-a plăcut la MUNIS? Ce ai îmbunătăţi?

Mi-a plăcut faptul că, pentru o primă ediţie, chiar a fost un MUN reuşit. Totul a fost foarte bine organizat şi, datorită comitetului în sine şi activităţilor sociale am reuşit să ne şi distrăm, am avut şi un Quiz Night. Pauzele au fost productive, din moment ce mâncarea a fost foarte bună şi toate materialele au fost aduse în timp util. După părerea mea, ar trebui să se urmărească crearea încă a unui comitet, ar trebui să fie mai multe topicuri vizate, dar asta trebuie odată cu timpul, nu a fost oarecum o greşeală pentru o primă conferinţă. Locaţia cred că ar trebui schimbată deoarece condiţiile liceului respectiv nu mi s-au părut chiar foarte ok- fundalul pozelor a lăsat oarecum de dorit. De asemenea, chairii (persoanele care se ocupă cu coordonarea comitetelor) au fost aduşi de la Bucureşti, s-ar fi putut aduce oameni din Iaşi.

 

 1. Ce înseamnă MUNIS din perspectiva ta?

MUNIS înseamnă conştientizarea problemelor cu care se confruntă lumea în momentul actual într-un mod distractiv, într-un mod în care atenţia tuturor este captată la un randament maxim.

 

 1. Cum ai descrie experienţa pe care ai avut-o în trei cuvinte?

Dacă ar fi să o descriu în trei cuvinte, aş zice intensă, neaşteptată şi călduroasă.

 

 1. Doreşti să revii şi la următorul MUNIS? Dacă da, ce ţară ai dori să reprezinţi?

Da, chiar mă voi înscrie şi la următoarea ediţie. Dacă voi fi tot la Security, voi urmări o ţară mare, cum ar fi China, dar mi-ar plăcea să reprezint China şi în alte comitete, acum depinde şi de topicurile respective.

 

 1. Ce impact crezi că au MUN-urile în societate?

Ele informează adolescenţii şi tinerii cu privire la problemele noastre, îi învaţă să-şi dezvolte un limbaj diplomatic, să poarte o conversaţie într-un mod elevat, să-şi infrunte teama de public speaking, să lucreze în echipă pentru că aceste abilităţi chiar sunt utile în viitorul apropiat.

 

 

 

 

 

 

Facebooklinkedinby feather